

PARKAS END SEMINAR (1 - 2 June 2022)

PARKAS research project – The Research Council of Norway, MILJØFORSK programme – 2018-2022 Theme: "BUILDING TRUST IN ENVIRONMENTAL POLICY AS A CATALYST FOR A GREEN TRANSITION".

Event type: seminar - **Venue**: both virtual event and physical event at Thon Hotel Opera (Oslo). The seminar will be hold in the centre of Oslo and will also be streamed. **Language**: English

Participants: open to all public with a particular interest on management and preservation issues in national parks, national ministries, government bodies, regional and local authorities, local associations, NGOs, etc.

In PARKAS, we investigate the management systems for nature conservation areas, with the national parks of Hardangervidda and Saltfjellet-Svartisen as main case studies. We seek to find solutions that improve integration of the cultural heritage within the framework of national parks management. We address the public trust to political decision-making and management actions as a fundamental for achieving sustainability goals. One of our objectives is to study environmental policy and the management of protected landscapes and the role they play in facing substantial environmental challenges. By seeing the opportunities as well as the challenges of managing protected landscapes, the project ambition is to both sustain and enhance the environmental and cultural goods they service to society.

We have three overall, interconnected aims: 1) build trust to environmental policy and heritage management, 2) improve collaborative governance, and 3) increase the integration of cultural heritage within the dominant nature conservation framework of protected landscapes.

In our final seminar, the PARKAS researcher-group will share their results regarding the project main framework of 7 work packages with distinct tasks: WP2: Heritage policy, WP3: Case area management evaluation, WP4: Landscape analysis, WP5: Examining local demands, WP6: GIS-based management tool development, WP7: Participatory activities, and WP8: Innovation related activities/landscape protection and use. They will address topics such as nature and cultural conservation and management, historical and current policies, collaborative governance, trust and social interactions, heritage, landscape perspectives and identity, participatory culture and societal perspectives, protection and sustainable development, heritage-based tourism, technological innovation, etc.

Changes in the program may occur. The program will be updated regularly at the following address https://parkas.niku.no/. A link to the virtual event will be provided in due time before the seminar.

We look forward to seeing you at the seminar!

Links: https://parkas.niku.no/ and https://parkas.niku.no/ and https://www.niku.no/prosjekter/parkas/

Contact: Véronique K. Simon Nielsen – <u>veronique.simon@niku.no</u>

Activity legend

| Indoors or | Welcome | Presentations | Questions, | Breaks | Meals |
|-------------|---------|---------------|--------------|--------|-------|
| outdoors | | | Discussion & | | |
| interactive | | | Evaluation | | |



- DETAILED PROGRAMME

| | Wednesday 1 st June | Thursday 2 nd June |
|--|--|---|
| 930 | | 9:25 Welcome Project manager |
| | | 9:30-9:50 Participatory activities, WP7 (20min) Aase Kristine Lundberg and Camilla Risvoll (NRI) – Situated legitimacy: Examining |
| | | different dimensions of legitimacy in participatory approaches in Norwegian conservation management |
| | | 9:50-10:10 Examining local demands, WP5 (20min) Bjørn Egil Flø (NIBIO) – The origins of the mistrust |
| 1000 | | |
| | | 10:10-10:25 Break (15min) |
| | | 10:25-10:45 Landscape analysis, WP4 (20min) Bolette Bele (NIBIO) and Véronique Simon (NIKU) – Integrated values: Cultural and natural heritage synergies in environmental and nature protection |
| 1030 Arrival at Thon Hotel Opera Address: Dronning Eufemias gate 4, Oslo | | |
| | The control of the co | 10:45-11:00 Questions and Comments (15min) All |
| 1100 | 11:00-11:30 Registration (30min) Room: Rigoletto (changes can be expected) | 11:00-11:30 Discussion and evaluation (30min) Lead: PARKAS international research group |
| 1130 | 11:30-12:30 Lunch (60min) Lunch will be served at Thon Hotel Opera's restaurant. Dietary needs will be met. | 11:30-12:30 Lunch (60min) Lunch will be served at Thon Hotel Opera's restaurant. Dietary needs will be met. |



| | Wednesday 1 st June | Thursday 2 nd June |
|------|--|---|
| 1230 | 12:30-12:35 Welcome (5min) Project manager 12:35-12:45 PARKAS goals and challenges (10min) Project manager | 12:30-12:50 Landscape protection and use, WP8 (20min) Anne-Cathrine Flyen (NIKU) – Use of the natural and cultural landscape - does it cause wear and tear or degradation or a living landscape? |
| 1300 | 12:45-13:05 Heritage policy, WP2 (20min) Torgrim S. Guttormsen (NIKU) – The Concept of Heritage in Norwegian National Parks – a historiographical perspective | 12:50-13:10 GIS-based management tools development, WP6 (20min pre-recorded) Knut Fageraas (NINA/MiA) and Nils Aage Hafsal (NIKU) – Mapping of local knowledge about natural and cultural heritage in Jønndalen and Tøddøldalen: Can it be useful as a management tool? |
| 1330 | 13:05-13:20 Break (15min) 13:20-13:40 Historical perspectives - The Sámi's cultural heritage (20min) Jukka Nyyssönen (NIKU) – The frames employed by the Sámi of the nature protection areas in historical perspective – Histories of environmental peace in Inari | 13:10-13:25 Break (15min) 13:25-13:40 Questions and Comments (15min) All |
| | 13:40-14:00 Case area management evaluation, WP3 (20min) Frode Sundnes and Marianne Karlsson (NIVA) – The place of cultural heritage in national park management. Experiences from Saltfjellet-Svartisen and Hardangervidda | 13:40-14:00 Discussion and evaluation (20min) Lead: PARKAS international research group |
| 1400 | 14:00-14:15 Break (15min) 14:15-14:30 Questions and Comments (15min) All | 14:00-14:30 Future of PARKAS and summaries (30min) Lead: PARKAS international research group |
| 1430 | 14:30-15:00 Discussions and evaluation (30min) Lead: PARKAS international research group | 14:30 Farewell Mingling. Continue the conversations. Farewells. |
| 1500 | 15:00-17:00 Freetime (120min) Mingling. Continue the conversations. Check | |
| 1600 | out the surroundings. | |
| 1700 | 17.00 Dinner Restaurant in Oslo (TBD). Dietary needs will be met. | |





Norwegian Institute for Cultural Heritage Research (NIKU)

Norwegian institute for bioeconomy Research (NIBIO)

Norwegian Institute for Water Research (NIVA)

Nordland Research Institute (NRI)

Norwegian Institute for Nature Research (NINA) / / Museums in Akershus (MiA)